Phalaenopsis pasningsvejledning

Phalaenopsis, orkidé, er måske den bedste orkidé til dyrkning i hjemmet, og det er også en favorit for drivhus avlere. Veldyrkede planter kan blomstre ofte, undertiden med et par blomster hele året, selvom højsæsonen er sent på vinteren og ind i foråret. Gennemsnitlige hjem temperaturer og betingelser er normalt tilstrækkelig. Blomsterstilke på visse hybrider kan tvinges til at genblomstre, ved at skære spidsen af efter den indledende blomstring. Kun raske planter skal induceres til blomst gentagne gange. Kultur for Doritis, til et beslægtet slægt, menes af nogle være conspecifikt med Phalaenopsis, og Doritaenopsis, en hybrid mellem de to slægter, er den samme som for ren Phalaenopsis.

Et østvendt vindue er ideel i hjemmet, et tildækket syd eller vest vinduer er også okay. I overskyet nordligt vinterklima, kan der være behov for en fuld syd eksponering. Kunstig belysning kan også bruges. Fire lysstofrør i ét armatur suppleret med glødepærer er placeret 8 til 20 cm over bladene, 12 til 16 timer om dagen, efter naturlig dag længde. I et drivhus, skal der gives skygge; fra 70 til 85 procent skygge eller mellem 1000 og 1500 lumen, anbefales.

Temperaturer for Phalaenopsis bør normalt være over 15 grader natten, og intervallet mellem 23 og 29 grader i løbet af dagen. Jo højere temperatur, jo højere luftfugtighed kræves.

Phalaenopsis, må aldrig helt tørre ud. Planter vandes grundigt og ikke vandes igen, indtil den næsten tør. I den varme sommer i et tørt klima, kan dette være hver anden dag; om vinteren i et køligt nordlige drivhus, kan det være hver 10. dag. Vand kun om morgen, så bladene tørrer ved mørkets frembrud, for at forhindre rådne.

Den anbefalede luftfugtighed for phalanopsis er mellem 50 og 80 procent. I fugtigt klima, som i væksthuse, er det bydende nødvendigt, at den fugtige luft bevæger sig. Blade skal være så tørre som muligt så hurtigt som muligt, og altid ved mørkets frembrud. I hjemmet, kan man  sætte planterne på bakker af grus, delvist fyldt med vand, så potterne ikke rører vandet, men får luftfugtighed at vandet i bakken.

Gødning gives regelmæssigt når planterne vokser, især hvis vejret er varmt. To gange om måneden kan der anvendes gødning med højt kvælstofniveau (såsom 30-10-10), ellers er en afbalanceret gødning er bedst. Hvis man vil fremskynde blomstringen, kan der bruges  en høj-fosfor gødning (f.eks 10-30-20) . Nogle dyrkere anvender gødning på en fjerdedel styrke ved hver vanding; dette er bedst i varme, og fugtige forhold. Når der er køligere forhold bør gødning anvendes to gange om måneden på svag styrke.

Ompottingner bedst at gøre om foråret, umiddelbart efter blomstringen. Phalaenopsis planter vil gerne stå i en barkblanding. Ompotting sker normalt hver tredje år. Voksne planter kan vokse i samme beholder indtil gromediet begynder at nedbrydes, hvilket normalt er i to år.